moldova russian united kingdom
Bine ați venit
Lumineco Loading

Dacă becul fluorescent s-a spart

Ce trebuie să faceți dacă vi s-a spart BCF într-o încăpere?

Consumătorul poate fi expus efectului nociv al mercurului într-un singur caz – dacă sticla becului s-a crăpat sau s-a spart. Dacă se întâmplă acest lucru, următoarele reguli vor ajuta la minimizarea efectului nociv:

1. Nu intrați în panică! Amintiți-vă că becul fluorescent conține doar o cantitate foarte mică de mercur.
2. În cazul în care becul a fost deteriorat în luminar, asigurați-vă că alimentarea este deconectată, pentru a evita riscul de electrocutare.
3. Pentru că mercurul se distribui la nivelul solului, copiii trebuie să părăsească încăperea.
4. Deschideți ferestrele și părăsiți încăperea pentru cel puțin 15 minute. Dacă este posibil, faceți curent în încăpere.
5. Pentru a evita provocarea tăieturilor de sticlă spartă, purtați mănuși de fiecare dată când acestea sunt disponibile.
6. După ventilarea încăperii, colectați cioburi mari de sticlă într-un recipient etanș și închideți-l strâns.
7. Trebuie să duceți recipientul cu rămășițele lămpii la cel mai apropiat punct de colectare a lămpilor pentru reciclare. Dacă trebuie să le păstrați pentru o vreme, atunci faceți aceasta în aer liber, dacă este posibil.

În cazul în care becul este spart pe o suprafață plană (gresie, parchet, linoleum, PVC, pardoseală laminată):

1. Adunați cioburi mici de sticlă, de exemplu, cu o bucată de carton rigid.
2. Ștergeți bine suprafața de cel puțin două ori cu un prosop de unică folosință din hârtie.

Dacă becul este spart pe un covor:

1. Se recomandă aspirarea covorului timp de 5 minute, cu ferestre deschise. Apoi aerisiți încăperea timp de 15 minute și repetați această procedură de cel puțin două ori.
2. Dacă este posibil, scoateți covorul în aer liber și lăsați-l acolo, cel puțin pentru o zi.
3. Ștergeți minuțios duza aspiratorului și eliminați imediat sacul de praf sau minuțios curățați colectorul de praf. Lăsați aspiratorul să lucreze în aer liber pentru cel puțin 15 minute.
4. Toate materialele folosite (mănuși, bucăți de carton, prosoape, sacul de praf sau praful din colectorul aspiratorului fără sac) pot fi eliminate ca reziduurile menajere, însă imediat trebuie să fie scoase în afara spațiului locuibil.
5. După ce toate reziduurile becului vor fi eliminate, încăperea trebuie să fie bine aerisită.

Amintiți-vă următoarele sfaturi. Acestea vă vor permite de sine stătător să luați o decizie potrivită:

- Inhalarea vaporilor de mercur este principala cale de pătrundere a mercurului în corpul uman.
- La temperatura camerei mercurul este în formă lichidă și se evaporă lent. Creșterea temperaturii accelerează evaporarea. Dacă becul se sparge în timpul arderii, o mare parte din mercur este deja în aer sub formă de vapori.
- În cazul spargerii becului, o mare parte din mercur se găsește pe cioburile balonului și pe fragmentele corpului și se evaporă cu timpul. Eliminarea acestor fragmente în afara reziduurilor menajere rapid îndepărtează mercurul din casă, în timp ce aruncarea lor într-un coș de gunoi din bucătărie este contraproductiv. De asemenea, mercurul de pe cioburile becului, care sunt în sacul aspiratorului, se va evapora prea lent în locul, unde aspiratorul este depozitat și folosit.
- Ventilația zonei contaminate reduce semnificativ nivelul de mercur în aer.


Folosiți becurile compacte fluorescente de înaltă calitate de la LUMINECO. Cu acestea, Dumneavoastră puteți fi siguri că conținutul de mercur din ele este mult mai mic decât limita legal admisă.